Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom zijn matzes niet plat?

Matzes zijn een beetje gewelfd, komt dat door het bakken?

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
in: Koken
1.5K
Amadea
8 jaar geleden
Ja, dat komt door het bakken. Kijk maar, het deeg gaat plat in de oven en komt er enigszins gehobbeld uit: https://www.beeldengeluid.nl/en/media/8661/matzes-bakken-vroeger-en-nu

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

ondanks dat een matze een ongerezen brood is, gaat de combinatie van meel en water (ook zonder gist!) binnen 18-24 minuten rijzen. Daarom is het van belang dat het bakken van matze, van kneden van het deeg tot het verwijderen uit de oven, binnen 18 minuten klaar is. Omdat onder invloed van warmte vele reacties versnellen (waaronder het rijzen van het (matze)deeg), ontstaat er toch lucht in het baksel. Om die te laten ontsnappen wordt de matze al voor het bakken geperforeerd. Maar die gaatjes laten niet álle lucht ontsnappen, waardoor er toch een beetje een gewelfd oppervlak ontstaat, met 'bobbeltjes' tussen de perforatiegaatjes
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding