Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (2)

Het is een patatje speciaal met daar bovenop pindasaus.
(Lees meer...)
itsme
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
dat is gewoon patatje oorlog. zonder het woord kern.
Dat is een z.g. containersnack.

Containersnacks
Andere vaste onderdelen van de snacklijst zijn samengestelde woorden. De achterkant duidt de vorm van het gerecht aan, of nauwkeuriger: het type omhulsel, want de meeste gerechten zijn eigenlijk 'containertjes' die met ingrediënten gevuld worden.
De naam van het belangrijkste ingrediënt van de vulling vormt de voorkant van het woord. Neem nu de container 'kroket'. Een beetje snackbar biedt de keuze uit de kaas-, saté-, kip/champignon-, kalfs- en goulashkroket, en voor de ambitieuzere snackers zijn er de Kwekkeboom- en Van Dobbenkroket. Bij de andere 'containersnacks' (denk aan de rol, stick, frikandel, loempia en tosti) gaat het precies zo.
Eigenlijk sluit de hamburger hierbij aan. Alleen heet een hamburger met kaas niet 'cheesehamburger', maar 'cheeseburger'. Daaruit blijkt dat het stukje burger de betekenis 'kadetje belegd met iets vleesachtigs' heeft gekregen, vergelijk ook de chili-, hawaï-, bickey-, vega- en zelfs kroketburger. Een naam is de handigste manier om de bewerkelijke beschrijvingen te ontwijken. Dat maakt het 'patatje oorlog' ten overvloede duidelijk, alsmede het 'patatje kernoorlog' (met mayonaise, curry, pindasaus en uitjes).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding