Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe ontwerp je een trap?

Ik moet een trap maken van 245 breed, 80cm hoog. Deze gaat betegeld wordt, en wil ik uit bv underlayment maken. Hoe ga ik te werk om tot een bouwplan te komen? Iemand ervaring / ideeen?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Enerzijds heb je te maken met het hoogteverschil dat je wilt overwinnen. Daarnaast heb je te maken met de 'aantrede' van elke rede. De aantrede is de diepte tussen zeg maar het begin van de trede tot het stootbord van de volgende trede. De aantrede dient voldoende diep te zijn om de voet veiling en prettig op te kunnen zetten. Hoe dieper de aantrede, hoe 'luier' de trap wordt genoemd. Als laatste heb je de vertikale hoogte tussen de aantreden, deze moet niet te hoog zijn anders wordt het te vermoeiend de trap te belopen.

Kijk eens naar een bestaande trap in huis (of bij een ander), bepaal de verhouding vertikale afstand en diepte aantrede. Dat kan als uitgangspunt dienen voor je eigen trap ontwerp.
Succes!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
je bedoelt 2.45 breed en slechts 80 cm hoog?
dan heb je wel hele brede treden.
is het voor buiten in de tuin ofzo?

als je bedoelt 2.45 hoog, dan deel je de hoogte door 18,5cm. Dan heb je het aantal treden. je rondt af op hele aantallen dus 13 treden. dan deel je de hoogte door 13 treden, dan weet je de hoogte per tree, dus 18,85 cm

De aantrede is de horizontale afstand tussen de voorkanten van twee opeenvolgende traptreden, gemeten op de looplijn. De verhouding tussen de optrede en de aantrede bepaalt hoe steil de trap is. Deze verhouding hoort te voldoen aan de algemene vuistregel:
2x optrede + 1x aantrede = 61 à 63 cm.

dus 62 min 2x 18,85 is een aantrede van 24,3

je bouwt met underlayment ofwel multiplex.
Is dat dik genoeg om het gewicht te dragen? een tree is meestal zo'n 4 cm dik. Voor de stootborden kan je dunner gebruiken. Werk je links en rechts met trapbomen?
Dan moet je treden daarin uitfrezen.

en dan wil je nog betegelen. Neem watervaste lijm, en lijm de tegels erop
zorg dat ze niet te strak zitten, vooral niet in de hoeken. Anders breken de tegels als de trap beweegt tijdens het lopen.
en dan goed afkitten

hoop dat je hier wat aan hebt, anderws graag meer informatie
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding