Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom heet het eigenlijk huidmondjes, ze bevinden zicht toch niet op de huid, maar op een blad?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Biologie
2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Huid is een dun laagje cellen, de epidermis. Bij een plant heb je eenzelfde soort laagje dat ook epidermis wordt genoemd. Bij planten wordt de term in het Nederlands opperhuid genoemd.

De huidmondjes liggen voornamelijk op het blad, maar kunnen ook in de steel zitten. Je kunt dus niet van bladmondjes spreken.

Toegevoegd na 47 minuten:
Bij mens en dier bestaat de huid eigenlijk uit meer lagen: De opperhuid (epidermis), lederhuid en onderhuid.

Bij planten spreek je alleen over de opperhuid (epidermis). Daaronder ligt ook wel een laag cellen, maar in de epidermis liggen ook de huidmondjes. In de tekening liggen deze aan de onderkant van het blad zodat ze in de schaduw liggen. Door de huidmondjes verdampt namelijk water en als ze aan de bovenkant liggen verdampt er te veel water.

Toegevoegd na 54 minuten:
In het engelse plaatje (van de plant) zijn de stoma dus de huidmondjes. Daartussen ligen open ruimtes zodat het koolstofdioxide zich makkelijk door het blad kan verspreiden naar de cellen aan de bovenkant (palisaden) met daarin de bladgroenkorrels. Deze palissade cellen maken in het licht suiker aan m.b.v. dit koolstofdioxide.

"Cuticle" is het waslaagje aan de boven en onderkant van het blad. "Vein" staat voor de vaten die het water aanvoeren en de gemaakte suikers afvoeren.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Ik denk dat ze het oppervlak van een blaadje vergelijken met de huid van een mens, waar een systeem doorheen loopt van vaten, zoals de bloedvaten bij de mens. Het oppervlakte van het blad is de buitenste laag, dus ook wel de huid van het blaadje.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Omdat het de Nederlandse vertaling van het uit het Latijn afkomstige 'stoma' is. Dat is een opening in de epidermis van planten, waardoor de verdamping en de gaswisseling van de plant geregeld worden. Onder het huidmondje bevindt zich de ademholte: een grote intercellulaire holte waarin de andere intercellulaire holten van het blad uitmonden.
(Lees meer...)
Amadea
13 jaar geleden
de blad heeft ook een soort huid, en vandaar het deel "huid" in huidmondjes. het deel "mondjes" komt doordat de kleine openingentjes op mondjes lijken. dat is goed zichtbaar onder een microscoop. het woord "huidmondjes" komt dus doordat de openingetjes in de huid van het blad op kleine mondjes lijken
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding