Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom knaagt mijn konijn aan de tralies?

Ik zocht het op en toen stond er eenzaamheid of verveling maar ik denk niet dat het daar aan ligt.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
12.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (4)

Dat doet mijn konijn ook. Op het internet stond dat ze dat doen om hun tanden scherp te houden
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Misschien heeft die last van zijn tanden koop dan zo'n blok om op te knagen
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik heb een konijn gehad dat echt wilde ontsnappen. Die leek steeds naar een zwak punt te zoeken. Maar dat was soms meer dan allen knagen. Dan ook trekken, sjorren en bijten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Een konijn knaagt om verschillende redenen.
Ten eerste groeien de tanden en kiezen van een konijn levenslang door. Als ze niet knagen worden de tanden te lang, waardoor ze niet goed meer kunnen eten en ziek worden en uiteindelijk kunnen overlijden. Een konijn wat 1 dag niet eet is namelijk al ziek. Want dan komen de darmen stil te liggen, wat voor konijnen dodelijk kan zijn. De dierenarts zal dan de tanden moeten bijvijlen. Genoeg knaagmateriaal aanbieden is dus heel belangrijk.
Ten tweede kan een konijn inderdaad knagen uit eenzaamheid en verveling. 1 konijn=geen konijn zeggen we in de dierenzorg. Konijnen zijn groepsdieren en horen minimaal met zijn tweetjes gehouden te worden. Eenzaamheid en verveling kan namelijk ook tot ziekte leiden.
En een konijn kan knagen uit stress. Stress kan ook veroorzaakt worden door verveling en/of eenzaamheid, maar ook door lawaai/drukte in de omgeving. Te vaak de verkeerde aandacht kan ook stressvol zijn (denk aan konijntjes op een kinderboerderij die te vaak door kleine kindjes geaaid worden). Te kleine of verkeerde huisvesting kan ook stress veroorzaken. Stress is absoluut dodelijk voor konijnen, ze kunnen letterlijk dood neervallen. Ook kan een konijn zich dood schrikken.

Zorg dus voor een ruim verblijf met voldoende afleiding, genoeg knaagmateriaal en een fijn vriendje. Er zijn voor het hok tunnels en trappetjes te koop en speelballetjes waar iets lekkers in zit. Geef regelmatig wat lekkere groente, voldoende hooi en een knaagsteen/ knaagstaaf of knaagbroodjes of iets dergelijks.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding