Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Moeten druiventrossen in de zon hangen?

Ik weet hoe ik mijn druivelaars moet snoeien en bijhouden: gesteltakken, "dieven", krenten, luchtig houden. De druiventrossen beginnen al goed te bollen.

De ene druivelaar staat op het zuidoosten, zon van 09:30 tot 18:00. De andere staat op het zuidwesten tegen een gevel, zon van 15:00 tot 19:00; deze geeft de betere oogst.

Over één aspect kan ik geen informatie vinden. Veel trossen hangen half achter één of meer grote druivenbladeren. Die trossen hangen wel goed in het licht, maar vanwege die bladeren niet direct in de zon.

Moet ik die bladeren weghalen, zodat alle trossen volop door de zon worden beschenen, of is dat niet nodig? Als ik al die bladeren weghaal, wordt de druivelaar wel erg kaal.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Tuin
15.9K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Kijk je naar ander fruit zoals appels en peren dan geldt hoe meer zon hoe meer suikers er in het fruit zitten, hoe lekkerder de smaak.
Dus zou je verwachten, dat is met druiven ook zo.
Toch hangen druiventrossen liever in de schaduw van hun eigen blad, maar ze hebben toch wel een bepaalde hoeveelheid licht nodig.
Druiven die te donker hangen komen niet op smaak, en ook niet helemaal op kleur.
Ze blijven zuur.
Dus kunnen we stellen druiventrossen in de schaduw van hun eigen blad, prima, maar dan toch niet in het donker.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ik ben redelijk nieuw op de site, dus nu vraag ik mij eigenlijk af waarin jouw antwoord verschilt van mijn antwoord, en waarom jij wel een plusje krijgt, en ik vervolgens niet. Of ben jij de 'expert' hier op dit gebied ?
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Charlize, welkom op deze site.
heb even je antwoord gelezen en dat ziet er prima uit.
Alleen begin je , je antwoord met het snoeien van de druiven, terwijl de vraagsteller duidlelijk aan geeft dat hij weet hoe hij moet snoeien.
Misschien ligt het daaraan.
De rest van je antwoord is gewoon goed.
Ik sta wel bekend als de specialist op tuin en natuur gebied, misschien dat het wat scheelt, maar we hebben het maar over een punt.
Weet je behalve over druiven nog meer over tuinen en de natuur?
Groeten
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Niet zo bescheiden Ed!
@ Charlize. Ed is inderdaad onze tuinexpert. Kijk maar eens naar de punten in deze categorie (rechts van deze vraag en antwoorden) Als ik bijv. een vraag over tuinieren stel, stel ik hem eigenlijk aan Ed. Als ik ook nog andere goede tips krijg, is dat mooi meegenomen. We hebben al vreselijk veel goede adviezen en nuttige tuintips van hem gekregen.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ruth toch!?
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ach het mag toch wel een keer genoemd worden.
Je hebt in deze categorie 8 x zoveel punten als ik. Je schatte ooit mijn tuinierkennis/-kunst ooit een keer in op een acht. Van mij krijg jij dus een 64 oftewel een 10+.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
O.K. nu ben jij aan de beurt.
Als hobbyist weet je best wel veel. Heel vaak staan onze antwoorden onder elkaar en dat vind ik soms wel vervelend, dat weet je.
Veel van deze tuinvragen zijn een onderdeel van mijn beroep. Komt bij dat ik extreem veel interrese heb voor de natuur , 52 jaar mijn beroep heb uitgevoerd, dus zeer veel ervaring.
Als ik jouw dan een beetje ondersneeuw met mijn antwoord vind ik dat niet leuk en soms lees ik jouw antwoord en denk ik, daar kan ik niet tegen op!!
Want ook dat gebeurt wel eens, ik lees in je antwoorden vaak de ongelooflijke liefde voor alles in de natuur, soms zit je er een beetje naast, of liever gezegd bijna goed.
Maar helemaal goed of bijna goed is voor mij ook goed!
Het is bij mij ook niet altijd 100 procent, ik gok ook wel eens . (verkeerd)
Vaak is het juist de vraag die in mijn straatje zit.
Rupsen in de rode bessen b.v. het kon bijna niet missen.
Geluks treffer? Misschien wel.
Leuke reactie van jou, ja zeker!
Veel tuinplezier. Ed
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ik heb mijn 'roots' mee. Mijn vader was één van de allereerste ekologische tuinders in Nederland. Mijn hoogbejaarde moeder staat, met haar groene vingers, nog steeds van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in de aarde te wroeten. En... Ik vind het niet erg als jou antwoord onder het mijne staat hoor. Hoe meer informatie, hoe beter!
Groeten,
Ruth
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Hoeveel bossen bloemen en veren willen jullie elkaar nog meer toesteken? Jullie antwoorden zijn (bijna) altijd zeer informatief en zinvol! Zo, ook nog een pluim van mij erbij :-)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ik heb al 2 kale kippen ben aan de derde begonnen, maar deel ze niet meer uit (voorlopig)

Andere antwoorden (3)

Ik heb op verschillende tuiniersites gelezen dat de druiventrossen beter níet in de directe zon kunnen. In directe zon zijn ze erg gevoelig voor verbranding. Dus enigszins beschut door de bladeren is juist goed.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Elke tak die een tros bevat kan je best op zo'n drie tot vijf bladeren terugsnoeien. Jonge takken die geen druiventros bevatten mogen helemaal verwijderd worden.Na een tijd worden de bladeren die niet zijn weggesnoeid echter groter en komen de druiventrossen in de schaduw te hangen. Het kan dan geen kwaad enkele bladeren te verwijderen.( In de grote wijngaarden gebeurt dit zelfs machinaal). Als eenmaal de trossen voldoende tot ontwikkeling gekomen zijn is,mag meer blad verwijderd worden. Het is nu echter niet zo dat alle blad er dan maar af moet om zo de druiven van de volle zon te laten genieten. (De bladeren zijn namelijk onmisbaar voor de fotosynthese die kooldioxyde (uit de lucht) en water omzet in suiker).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
+1 Voor je goede antwoord.
Ik heb nog iets voor je geschreven onder jouw reactie aan Eddijst.
Leuk dat je ook meedoet.
Groeten,
Ruth
Opgegroeid tussen de kassen, heb ik in mijn jonge jaren vaak druiven gekrent e.d. Vanuit die tijd wist ik dat je sommige van bladeren van de druif moest laten hangen om 'zonnebrand' te voorkomen. Voor mij was de link snel gevonden.
Ik hoop dat je er wat aan hebt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Hoe *zie* je of een druiventros 'zonnebrand' heeft?

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding