Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

In hoeverre mag je zelf beslissen wat er na je overlijden met je lichaam gebeurd.

Na mijn overlijden mogen ze alles wat bruikbaar is uit mijn lichaam halen en daarna wil ik het liefst ergens diep in een bos neergelegd worden zodat ik opgegeten wordt door dieren. Ook de mens is een onderdeel van de natuur en voor mij is het een mooie gedachte dat mijn dood voor een ander wezen leven kan betekenen.
In hoeverre is zoiets in Nederland uitvooerbaar ?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
1.2K
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Niet, dat mag hier niet. Je zou kunnen over wegen je lichaam aan de bodyfarm te geven, maar daar hebben ze ook lichamen genoeg. Wel kun je hier je lichaam voor de wetenschap geven, maar daarna ga je alsnog in de fik. Er is ook een plek op aarde, waar weet ik niet, waar ze je lichaam in stukken hakken en aan de gieren voeren....maar dat is allemaal niet hier dus.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat kan jij vinden, maar dat van je lichaam aan de gieren voeren heeft een hele spirituele ondergrond. Ik persoonlijk vind mummies nog veel zieker dan je lichaam terug aan de natuur geven. Of je ligt onder de grond te rotten of boven de grond, is naar mijn mening bijna het zelfde, alleen duurt het onder de grond langer en is aangenamer voor de "levenden"
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat heet een luchtbegrafenis:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Luchtbegrafenis (pas op: mogelijk schokkende foto's)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat bedoelde ik, ik vind dat best bijzonder! De westerse wereld heeft soms zo'n raar gedwongen aangeleert gedrag omtrent de dood.....Dit is natuurlijk wel weer extreem het andere uiterste, maar toch is de onderliggende gedachte hierbij iets heel moois.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Je kan niet zomaar in een bos neergelegd worden, dat is bij wet niet toegestaan.
Wat wel kan is kiezen voor een zo natuurlijk mogelijke begrafenis, bijvoorbeeld op/in een natuurbegraafplaats in een bos. In Nederland zijn op dit moment 3 van dit soort begraafplaatsen.
Zo'n begraafplek onderscheidt zich van een reguliere begraafplaats op de volgende manieren: een toegangspoort en keurig aangeharkte paden zijn er niet. Graven liggen kris-kras door elkaar met in plaats van grafzerken zwerfkeien of doorgezaagde boomstammen erop. Plastic bloemen of ander onnatuurlijk materiaal is uit den boze: ongeschaafd hout, rieten manden of lijkwaden mogen wel. De afscheidsdienst kan naar eigen inzicht worden ingericht. En bezoekers zijn altijd welkom.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Mooi, lijkt mij ook wel mooi zo'n uitvaart op die manier.+

Andere antwoorden (6)

Dat is niet haalbaar in Nederland. Er bestaat een wet op de lijkbezorging waarin omschreven staat wat er wel met je lichaam mag gebeuren. In de bron is de wettekst te vinden
(Lees meer...)
itsme
12 jaar geleden
Nee dat mag niet,je kunt hier alleen maar gecremeerd of begraven worden,maar dan wel op een begraafplaats.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Niet.
Volgens de wet op de lijkbezorging zijn de enige toegestane manieren cremeren of begraven.. En dan als uitzondering als naar wal brengen niet mogelijk is overboordzetting.

Jij mag het wel een mooi iets vinden, het kan wel schadelijk zijn voor andere levenden als je een lichaam in een bos laat wegrotten/opeten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
waarom is het schadelijk dan? Het is toch juist een heel natuurlijk iets? Ook herten lichen te rotten in het bos als ze doet gaan en daar is nog nooit iemand "ziek"van geworden. Het is heel onaangenaam voor de levenden, dat wel.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
je weet niet welke ziekten een lichaam bij zich draagt, daarnaast is de geur ook niet je van het, en ook is nederland een vrij klein land dus grote kans dat er spelende kinderen of wie dan ook langs komen huppelen, lijkt me ook niet prettig als die een ontbindend lichaam vinden.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Nee dat is absoluut waar, maar (vooral) kinderen beschikken over het instinct dat iets wat zo verschrikkel ruikt, daar bij uit de buurt te blijven, want het is niet gezond. Maar waar hebben we het ook over....het kan hier gelukkig niet.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik vind het jammer dat we zo ver van onze natuur afstaan, en daar heeft dat ook niets mee te maken, het komt door de westerse cultuur, want in een hele hoop culturen gaat het nog steeds anders, de niet westerse culturen wel te verstaan
Het eerste deel van je wens moet, normaal gesproken, uitvoerbaar zijn. Als je een donorcodicil hebt en je nabestaanden respecteren je wensen, dan moet dat te realiseren zijn.

Het 2e deel is in Nederland onmogelijk. Het mag eenvoudigweg niet.
Een tijd geleden zag ik op tv een documentaire: The Bodyfarm. Het ging over een officieel een forensisch-antropologische onderzoeksfaciliteit en ligt in Tennessee. Het is een hermetisch afgesloten terrein van zo'n acht hectare waar verspreid zo'n 150 lijken liggen te rotten voor onderzoek. Ze hopen gegevens te halen uit de rottende lijken die kunnen helpen bij het oplossen van misdrijven.
Misschien sluit dat aan bij jouw wens?

Als je dit echt wilt, ligt hier misschien jouw kans. neem dan contact op en bied je aan!
Misschien kom je in aanmerking.

http://educatie.ntr.nl/radio/501613/kort-nieuws/item/1598516/boek-over-de-lijkenboerderij/

http://www.crimezone.nl/web/Thriller.htm?dbid=5172&typeofpage=565043
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Een ander keuze is om je lichaam nuttig te laten gebruiken t.b.v. je medemens en het ter beschikking te stellen van de wetenschap.
Daarvoor moet je je aanmelden bij een universiteit. Dan wordt je lichaam gebruikt voor het onderwijs aan de medische faculteiten.
Het kan wel zijn dat je nabestaanden daar wat moeite mee hebben.
OP de medische faculteit wordt het lichaam eerst geconserveerd door het bloed te vervangen door formaline.
Het wordt in stukken gedeeld en op snijtafels gelegd om medische studenten te leren hoe het lichaam en zijn weefsels in elkaar zitten en te oefenen voor operaties.
Ander probleem is dat de universiteiten tegenwoordig over meer dan genoeg lijken beschikken.
Zodat je toch nog begraven of gecremeerd moet worden met de daaraan verbonden kosten.
Daarom adviseren universiteiten om niet de uitvaartverzekering op te zeggen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je kunt je wens helemaal gerealiseerd zien op 1 uitzonderingetje na. Je kunt in een bos (zolang het maar een officiële begraafplaats is in een bos) worden begraven. Je wordt dan niet gewoon neergelegd, maar je wordt onder de grond neergelegd.

Daar ben je onderdeel van de natuur, want je wordt opgegeten door de wormen en maden en andere kleine kruipertjes. Zo kun je weer veel voor een ander wezen betekenen. En vaker dan 1 keer, want de wormen en maden worden weer opgegeten door vogels en de vogels weer door grotere dieren enz enz.

Overigens is de kans dat je bovengronds wordt opgegeten door andere dieren in Nederland niet zo heel groot. Zoveel groot wild hebben we hier niet, dus de kans is groot dat je bovengronds ook gewoon wegrot en wordt opgegeten door maden en wormen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding