Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (5)

Het is nog niet duidelijk waar de paraffine vandaan komt. Vermoedelijk komt het van een boorplatform in de Noordzee, want paraffine is een bestanddeel van ruwe olie.
(Lees meer...)
fremar
12 jaar geleden
Paraffine wordt daar niet gebruikt het is een mengsel van koolwaterstoffen uit bepaalde distillatieresten van sommige aardoliën. Een soort afval dus. Ze gebruiken dit vaak weer om kaarsen te maken en het wordt ook gebruikt in sommige verzorgingsproducten als bv crèmes
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Parafine is een verzamelnaam voor koolwaterstoffen met een heel hoog kookpunt en is bij kamertemperatuur meestal vast, het zijn net als octaan en cetaan alkanen met een lange koolstofketen.
Omdat het een mengsel is van verschillende koolwaterstoffen geeft men doorgaans ook het smelt - en/of kooktraject aan en is het niet een zuivere verbinding.

Toegevoegd na 3 minuten:
Het bevat geen zuurgroep zoals bij stearinezuur het geval is, het is een apolaire stof die zeer slecht in polaire stoffen en water oplossen, parafine is zelfs hydrofoob, het stoot water af en is daarmee zelfs niet goed mengbaar.

Toegevoegd na 7 minuten:
Bij het boren naar olie komt het vrij maar het kan ook als smeermiddel dienen, dat is dus handig!
Parafine op zich is niet giftig.
Het kan echter aromaten (benzeenverbindingen) bevatten die WEL zeer schadelijk zijn.(bij wasbenzine is dat ook het geval)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik weet niet wat je precies hebt gelezen maar er is inderdaad een verband tussen paraffine en booreilanden. In 1859 is paraffine (ofwel petroleum jelly, ofwel witte vaseline) ontdekt door medewerkers van booreilanden. Het spul vormde een probleem bij de boringen omdat het voor defecten zorgde. Maar al gauw ontdekten ze dat ze het spul ook goed konden gebruiken bij wondjes en brandwonden.
Robert Chesebrough, een chemicus hoorde hiervan en heeft het nader onderzocht, verbeterd en later gepatenteerd.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik denk dat het geen parafine is. Ik weet toevallig dat als schepen die geladen zijn met palmolie, water in het ruim krijgen, de palmolie stolt als een soort kaarsvet. Ik denk dus dat het palmolie is dat door een voorbijvarend schip overboord is gezet
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding