Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als ik op straat loop en er komen mensen voorbij voel ik me angstig is dit een teken van een sociale fobie?

Dit heb ik ook als ik op de fiets zit of als er een auto langs rijd dan voel i super veel spanning in mijn lichaam.
of als ik loop en iemand kijkt me aan dan voel ik overal spanning ook als ik voor iemand moet lopen voel ik spanning hoe gaat dit weg?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Psyche
3.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (5)

Heb je misschien iets naars meegemaakt in je leven op straat? Of is dit echt gewoon zomaar op komen zetten?

Want het klinkt haast alsof je bang bent voor een negatieve herhaling in het verleden.
Is dit niet het geval dan ga ik haast denken aan straatvrees.
Voel jij je sowieso al niet in prettig in drukke omgevingen?
En hoelang speelt dit al?
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat kan een fobie zijn.
Een fobie krijg je niet zomaar: daar gaat "iets" aan vooraf: bijvoorbeeld ervaringen/oorzaken die moeilijk voor je waren. Er zijn verschillende factoren mogelijk:

- Biologische factoren: werking van de hersenen, zoals oerangsten, een balansverstoring in serotonine, medicijngebruik, erfelijke factoren.
- Cognitie: Denkpatronen, die voor jou niet functioneel positief zijn (doemdenken)
- Aangeleerd gedrag.
- Eerdere levenservaringen vanuit de jeugd.

Zie voor meer info: http://www.therapiehulp.nl/klacht/angst/fobie/oorzaak-fobie

Hoe gaat het weg is je vraag:
Soms kan een fobie spontaan over gaan. Meestal is therapie noodzakelijk, omdat een fobie niet overgaat door wilskracht. Waarschijnlijk weet jij ook wel, dat de angsten die je hebt op straat niet echt een reële angsten zijn.

Dit staat erover op Wikipedia:

Gedragstherapie is vaak een doeltreffende methode om op redelijk korte termijn te 'genezen' van een fobie.
Dat kan door bijvoorbeeld confrontatie met je angst onder begeleiding van een therapeut.
Andere mogelijkheid of een combi is met cognitieve therapie.

Meer info:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fobie
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik denk dat je je gwn heel onzeker bent over jezelf... Laat die mensen toch gwn lkkr kijken borst naar voren en wees jezelf zelf had ik dat ook ik dacht altijd van wat denken ze over me en dat soort dingen en voelde me niet op m'n gemak tegenwoordig ben ik gwn mezelf kan me niks schelen als ze slecht over me denken je mag me of je mag me niet zo moet jij ook denken
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Sinds wanneer heb je dit al, Hoelang heb je dit al en hoe
merkte je, dat bij jezelf op?. Allemaal vragen die een hulp
verlener toch zal stellen, want volgens mij moet je bij een
professionele hulpverlener hulp zoeken. Dit lijkt op plein vrees of straatvrees bang voor andere mensen. Op mijn
werk praten ze ook wel waar ik bij ben en waar ik niet bij ben je kunt het beste maar je schouders hierover ophalen en doorgaan waar je gebleven was.
Probeer eens wat ga naar de markt lopende met je boodschappen tas en koop wat je hebben moet b.v.
Kaas, Groenten een sieraadje dat je mooi vind je zult zien al deze kraampjes staan ver uit elkaar waarom je moet door die mensen massa heen, durf je het niet dan moet je hulp zoeken heb je het gedaan dan overwin je, je angst en denk bij je zelf ik ben niet bang ik ga gewoon om boodschappen. Haal je schouders op en wees niet bang, in een eerder antwoord heb je wat mee gemaakt in je
verleden is wezenlijk van belang. Professionele hulp is echt zwaarder ze trekken al je emoties eruit en dat is geen prettige ervaring. Waar ga je voor kiezen antwoord het mij op mijn e-mail. Ik ben heel benieuwd waar je voor gaat kiezen. Good Luck!.
1sb
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Er zijn redelijk veel mensen die een vergelijkbaar iets hebben. Sommige mensen worden angstig als mensen voorbij lopen. Andere mensen denken dat er mensen over hun praten op straat. En sommige mensen denken dat iedereen die voorbij loopt en lacht, hun uitlacht. Iedereen heeft dit wel eens meegemaakt in minder erge status. En ook in een erge status. Wat een sociale fobie zou kunnen zijn. Als uw het gevoel heeft dat uw zo dusdanig angstig bent. En echte angst hebt om de straat op te gaan. En elke keer er als een berg tegen op zit om weer die straat op te gaan. Dan zou uw daar wel hulp bij kunnen krijgen. Om het leven te vermakkelijken. Maar probeer eerst voor uw zelf na te denken over wat ik hier boven schreef. Alle mensen hebben enig zins een beetje of meer angst op straat. Probeer voor uw zelf te relativeren waar uw angst precies ligt. Is dat omdat uw denkt dat uw er niet leuk uitziet? Of omdat uw bang bent dat iemand uw iets zou doen? Probeer na te gaan wat dit is. En probeer dan verder te denken. Een oplossing voor uw angst te zoeken. Want als uw weet wat de precieze angst is kunt uw veel verder komen. Neem het voorbeeld: (Ik ben bang dat iedereen naar me kijkt en mij er niet leuk uit vind zien) ..Uw kunt dan tegen uzelf proberen te zeggen: Wat maakt mij het nu uit of een ander mij er nou leuk of niet leuk uit vind zien. Het zijn ook maar mensen die ik verder nooit zie. En probeer dat dan te denken op het moment ter plaatse. Maar dit is natuurlijk een voorbeeld. Iedereen ervaart angst op een andere manier. Als uw er op deze manier ECHT niet uit kan komen. Kan uw altijd een afspraak maken met uw huisarts. En die kan uw doorverwijzen met een deskundige.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding