Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is ongeveer het verschil (in percentage) tussen de vraagprijs en daadwerkelijke verkoopprijs van een huis?

Is daar ook een soort van gemiddelde voor? Je wilt de aspirant koper niet verliezen door het onderste uit de kan te willen, maar je wilt jezelf ook niet te kort doen door een te laag bod te accepteren. Vooral dat laatste ben ik zelf een beetje bang voor ivm met de huidige crisis en dat je dan sneller gaat denken: als het maar verkocht wordt.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
8.6K
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ik lees net je reactie bij Marleen. Je kunt natuurlijk de geïnteresseerde laten opbieden. Degene met 't hoogste bod 'krijgt' 'm..

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het antwoord op jouw vraag is eigenlijk heel eenvoudig:

Nee, er is geen 'vast-opslagpercentage' op de waarde van een huis wat als vraagprijs gehanteerd wordt.

De vraagprijs wordt, meestal, gebaseerd op de te verwachten opbrengstprijs.

Stel je hebt een huis wat € 220.000,-- waard is. Je kan dan een opslag nemen van 5% (€ 11.000,--) wat een vraagprijs zou opleveren van € 231.000,--.

De vraag is of dat dan een goede (tactische) vraagprijs is?

Ik denk van niet. Er speelt namelijk ook iets anders. Zoeken op internet... veel websites zoals Funda.nl hebben een zoeksleutel per € 25.000. Veel mensen zoeken op dit soort sites een huis welke past bij het budget wat men heeft. Heb je € 230.000 maximaal te besteden dan zal men meestal je woning wel vinden. Maar iemand die € 220.000, of wellicht iets minder, te besteden heeft zoekt wellicht niet boven die grens. Deze mensen vallen wel binnen de doelgroep van het huis in dit voorbeeld.

Opslagpercentages van 10-20% kennen we uit vroeger tijden en die zijn ver achterhaald. Biedingen van 10-20% onder de vraagprijs zien we tegenwoordig wel wat meer. Helaas voor deze bieders komt dat maar zelden tot een transactie met een dergelijke bieding.

Goed, een ander voorbeeld voor de huidige marktomstandigheden (realistisch):

Stel je huis is €220.000,-- waard. Neem een vraagprijs die 'kort' bij de waarde van je huis ligt. In dit geval zou € 224.900,-- een goede prijs kunnen zijn. Hierdoor is de groep zoekers groter en zul je in het begin veel meer bezoekers krijgen. Veel bezoekers (vraag) die welwillend zijn om te kopen kunnen ervoor zorgen dat iemand sneller genegen is een bod uit te brengen. Vaak heeft men het gevoel tegen een buitenkans aan te lopen en is men gretig om te kopen. Dit kan versterkt worden door bezichtigingen op dezelfde dag achter elkaar uit te voeren, in plaats van verspreid over de week.

Hierdoor kan de opbrengst groter zijn dan verwacht. Het kan dan zelfs voorkomen dat men in deze markt voor de vraagprijs koopt. Uiteraard is dit alleen bij de courante woningen (de 'krenten uit de pap')

Het is een wat langer verhaal geworden, maar ik hoop dat je er wat aan hebt!

Uiteraard is de klant uiteindelijk degene die de prijs bepaald, dus diversiteit in vraagprijs bij dezelfde en gelijksoortige woningen komt altijd voor.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
+1

Andere antwoorden (4)

Hoe lager de prijsklasse, hoe kleiner de marge, maar regels zijn er niet voor. Bovendien moet je dat als verkoper uiteindelijk zelf bepalen. Met sommige mensen kun je prima zaken doen, met anderen kan er echt bijna niks vanaf. Maar in de praktijk kun je vaak wel ettelijke duizenden euro's onder de vraagprijs gaan zitten ; zo'n 5 tot 10 procent, met uitschieters naar boven en beneden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Thanks, maar ik bedoelde eigenlijk net andersom ;-) We zitten momenteel in de luxe positie om twee gegadigden voor ons huis te hebben (bezichtiging moet deze week nog plaatsvinden :-/ ) Ik wil het natuurlijk wel echt graag kwijt, maar wil onszelf ook niet te kort doen door te snel een bod te accepteren.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Andersom werkt het net zo ; dat moet je dus ongeveer meer vragen dan je er uiteindelijk voor wilt hebben. Een goede startprijs is op dit moment het allerbelangrijkste als je wilt concurreren op de huizenmarkt.
Mijn huis staat nu een week te koop, na twee dagen kwam er een kijker en die komt morgen weer, met zijn eigen makelaar.......dat gaat dus de goede kant op. Maar met twee gegadigden zul je gewoon één voor één moeten onderhandelen. Als je er met de eerste uitkomt, zul je nooit meer weten wat je met de tweede overeen gekomen was. En in deze tijd zou ik op zeker gaan ; als de eerste een ja is, kan de tweede altijd nog een nee worden. Ik zou het risico niet nemen. Een ton zal het écht niet schelen.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Hey wat goed voor je dat je al zo snel een belangstellende hebt! Ik weet wat een zenuwgedoe het is, dus ik zal voor je duimen :-D
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ps. Vandaar trouwens ook mijn vraag over -makkelijke- ovenschotels ;-)
Binnenkort zullen de huizenprijzen weer gaan aantrekken.
dan kan het weer gebeuren dat je 3 of wel 5 kopers voor een huis hebt,
Dan kan de vraagprijs wel de verkoopprijs zijn.
Maar zo ver zijn we nog niet, al zal het niet zo lang meer duren.
Straks is iedereen weer bang dat de huizenprijzen weer gaan stijgen en/of de rente weer omhoog gaat.
De rente is nog steeds extreem laag.
Het lijkt nu de beste tijd om een huis te kopen, de prijs zal niet verder zakken, zowel de huisprijs alswel de rente kunnen alleen nog maar omhoog gaan.
Ga je nu in op een te laag bod, heb je misschien later spijt.
Als je geen bod meer krijgt en je hebt je huis nog niet verkocht, dan gaan je vaste lasten van je huis wel gewoon door, zou het een jaar gaan duren , dan is dat nog een heel bedrag.
Dus ja, wat is wijsheid.
Normaal is een bod op een huis, 10 tot wel 20 procent beneden de vraagprijs.
Aan de andere kant is de vraagprijs meestal wat verhoogt, omdat een bod ook meestal al lager is, zodat je uiteindelijk ongeveer de prijs krijgt die het pand waard is.
het is dus een spelletje en ook de makelaars weten dat.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Hangt echt van de omgeving af. In Amsterdam en Haarlem kan het zelfs voorkomen dat een gewild huis boven de vraagprijs wordt verkocht. Maar met een beetje handig pingelen en eigenlijk vooral niet overlaten aan de makelaar kun je tot 15% korting bedingen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
In normale tijden is dat rond de 5 tot 7 %, maar tegenwoordig worden soms biedingen gedaan van 15 - 20 % lager. Alleen ligt het helemaal aan de druk die op de verkoper ligt of hij op zo'n laag voorstel in wil gaan. Vaak ook wordt er in zo'n geval helemaal geen tegenvoorstel gedaan.
Dus als je een huis wil gaan kopen, probeer er achter te komen hoe lang het pand in de verkoop staat en of de verkoper misschien al een ander huis heeft aangekocht (dit laatste gebeurt momenteel niet zo vaak meer).
Nog niet zo lang geleden werden regelmatig biedingen boven de vraagprijs gedaan. Maar tegenwoordig niet meer.
Op een gegeven moment zal er echter wel weer druk op de markt kunnen komen, want de wens om een woning te kopen zal beslist weer aantrekken, vooral bij jongeren, waarna de doorstroming weer gaat komen. Met gevolg? Juiist: hogere vraagprijzen en hogere koopsommen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding