Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het verschil tussen een rond blauw (verkeers)bord met een witte pijl en een rechthoekig blauw bord met eenzelfde pijl?

Beiden kom je tegen, ze lijken hetzelfde effect te beogen, waarom dan 2 vormen? Ik dacht altijd rond is een gebod- of verbodsteken en vierkant of rechthoekig een advies. Begin er nu aan te twijfelen.

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Vervoer
132.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Een blauw verkeersbord met een witte pijl geeft (indien 'ie recht is, er zijn verschillende pijlen) aan dat je te maken hebt met een verplichte rijrichting; in dit geval mag je alleen rechtdoor.

Een rechthoekig blauw bord (je bedoelt vierkant denk ik) houdt in dat je alleen in deze richting mag rijden, omkeren of achteruitrijden is verboden: je hebt te maken met een éénrichtingsweg.

Het verschil is dat je het ronde bord tegenkomt op een plaats waarbij je niks anders kunt doen dan rechtdoor rijden, een weg met een vierkant bord kun je besluiten in te gaan, maar je bent het niet verplicht, je kunt bijvoorbeeld ook rechtsaf.

Hopelijk is het een beetje helder!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Vierkant is formeel ook rechthoekig. Bovendien: het rechthoekige bord is niet altijd vierkant. Als je in een straat rijdt en aan het einde van de straat is alleen een dwarsstraat (dus geen mogelijkheid om rechtdoor te gaan), en in die dwarsstraat geldt éénrichtingsverkeer, dan staat er een langwerpig, rechthoekig bord met een pijl. Dat bord is landscape/liggend geplaatst.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Duidelijk, overigens ook de toevoeging van Nomen maakt het antwoord compleet. Het verschil tussen rechthoekig en vierkant is me bekend en ik bedoelde dus rechthoekig.

Andere antwoorden (3)

Rechthoekig is eenrichtingverkeer.
Rond is aanwijzing over langs welke kant je de vluchtheuvel o.i.d. moet passeren.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Het vierkante bord duidt éénrichtingsverkeer aan en het ronde bord duidt een verplichte rijrichting aan.
(Lees meer...)
Plaatje bij antwoord
11 jaar geleden
Het ronde teken is een "gebodsteken" dus in uw voorbeeld een verplichte richting.
Het rechthoekig teken is een "aanwijzingsteken" wat in dit geval er u op wijst dat u in een eenrichtingsstraat rijdt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding