Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe ontstaat een zandvlakte in 't Harde? Waar komt dat zand vandaan?

Mijn nichtje stelde die vraag, we waren het weekend in 't Harde. Niemand kon haar vraag beantwoorden eigenlijk.

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
2.7K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het landgoed De Haere wordt al eeuwen bewoond. De bewoners staken vroeger plaggen uit de grond voor bemesting van hun akkers, en ze lieten hun kuddes schapen op de heides grazen. Dat deden ze iets te enthousiast, waardoor er grote stuifzandvlaktes ontstonden. Om dat zand te beteugelen werd begin vorige eeuw de grove den aangeplant, maar dat geeft nog niet het gewenste resultaat. Want De Zoom is een prachtige veertig hectare grote ’levende zandvlakte’ waar het zand nog gewoon z’n gang gaat.
(Lees meer...)
Amadea
11 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Het zand zat al in de ondergrond, met daarboven een laag vruchtbare aarde (plantenresten) waar planten op groeien en in wortelen. Die aarde is dus afgeplagd waardoor de grond op dat gebied armer werd en er minder planten konden groeien. Het zand kwam aan de oppervlakte en ging stuiven.
 
Dan nog waar het zand vandaan komt: (wikipedia)
Zand komt ook voor in grote delen van de Nederlandse ondergrond. Vooral de hogere delen van Nederland zijn zeer zandrijk; daar komen namelijk Pleistocene (de laatste 2,5 miljoen jaar) afzettingen aan de oppervlakte. Op de Veluwe heeft het landijs dat tot in Nederland kwam in de IJstijden oude rivierafzettingen opgestuwd tot aan het oppervlak.
 
Het zand van de Veluwe is dus opgestuwd door ijswallen in de ijstijden. Oorspronkelijk komt zand (onder andere) uit rivierafzettingen; door stromend water veranderd steen in grind en uiteindelijk in zand.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding