Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is vaatgroei?

Ik las pas iets over vaatgroei i.c.m. slechte kwaliteit lenzen, maar wat is vaatgroei precies?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Biologie
1.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Als jij je lenzen te lang in laat, gedurende de dag, of als je maandlenzen hebt dat je ze langer inlaat dan een maand heb je kans dat er adertjes gaan groeien richting je iris. Dit omdat de lens 'dichtslipt' met vuil en er minder zuurstof naar je oog kan. (Een zachte lens bestaat uit 50% vocht, dus 50% doorlatend voor traanvocht). Je oog krijgt minder zuurstof en gaat daarom dus adertjes aanmaken.
Dit kan je voorkomen om elke dag 2-3 uur je bril op te doen, de vloeistof van je lenzenbakje elke dag te verversen en je lenzen schoon te maken aan het einde van de dag. En op tijd je lenzen te verversen (wanneer het nodig is natuurlijk, je hebt verschillende lenzen, 2 weekse, maandelijkse enz.)
Ik heb het ook gehad door mijn lenzen, maar sinds ik het bovenstaande beter bijhoud heb ik er geen last meer van en zijn de adertjes verminderd.
Dit heeft niets met kwaliteit van de lenzen te maken, maar meer hoe je met je lenzen omgaat.

Als je lenzen besteld bij een erkende opticien dan is het zo dat de lenzen (vrijwel altijd) kwalitatief ook goed in orde zijn. De meeste opticiens leveren ook verschillende soorten/merken lenzen en door middel van proeflenzen kan hij bepalen of de lenzen ook geschikt zijn voor je ogen.
Ik heb geen ervaring met lenzen van bijvoorbeeld de kruidvat of hema. Maar ik zou ze niet nemen (persoonlijk) omdat het 'kant en klare' lezen zijn. En als je gevoelige ogen hebt, heb je de kans dat het mis gaat en dat je ogen geïrriteerd raken.
Bij de opticien worden je ogen gemeten, hoe je oogbolling is, of je een cilinder hebt of niet enz. Is een stukje duurder, maar heb je ook kwalitatief ook echt waar voor je geld.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Ik lijd aan diabetische retinopathie en daar onstaan in de ogen steeds nieuwe bloedvaatje die dan gaan lekken en dicht gelaserd moeten worden. Misschien is dat hier ook het geval.
Zoek eens onder retinopathie.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding