Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

diabeet: "normaal eten" en fruit & melk om de dag, mag dat, om af te vallen ?

als diabeet afvallen, kilo´s verliezen door om de dag normaal te eten en de andere dag melk en fruit te eten, kan dat ?
is het niet zo dat het gevaarlijk is voor een diabeet om NIET "de schijf van vijf" te eten...?

Toegevoegd na 10 uur:
het gaat om diabetes 2, ik spuit wel elke dag, maar nog niet veel, ben net begonnen.
dit om de dag dieet werd me aangeraden, zonder dat bekend was dat ik diabeet ben,
vandaar mijn vraag.

"normaal" eten ? ontbijt: banaantje of 2.à 3.mariakaakjes (goedkeuring diëtiste), lunch:
2.of 3.boterhammen met "saks"smeerworst (is goed), diner: aardappelen. vlees groente (tenzij ik ziek ben, te veel pijn heb of te moe ben om te koken en daar gaat het fout, dus ga ik nu ´s middags warm eten en ´s avonds een paar boterhammen eten.

Toegevoegd na 5 dagen:
hartelijk dank allemaal voor de antwoorden en reacties! helaas, ik mag maar één beste kiezen...

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
2.1K
Ritsuka
11 jaar geleden
Waarom op een dag alleen maar melk en fruit, dat lijkt mij behoorlijk eentonig en niet echt gezond, voor diabeet helemaal niet wegens de hoeveelheid suikers. Waarom niet gewoon elke dag gezond eten? Zoek eens wat info op over clean eating: http://blogilates.com/nutrition-2/how-to-start-eating-clean
Ritsuka
11 jaar geleden
Wat zie je als een dag 'normaal eten'? Wat eet je dan?
Ritsuka
11 jaar geleden
Je eet naar mijn mening best weinig. Eet je wel genoeg op een dag? Google eens op AMR berekenen
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
@panteao: bedankt voor de link, dat is interessante lektuur.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Voor zover ik heb begrepen van een bekende, moet je als diabetespatient met regelmaat wat eten waar koolhydraten inzitten.
Niet te veel tegelijk; maar wel zo om de twee uur. Je bloedsuikerwaarde kan het beste niet te hoog zijn.
Maar als je bloedsuikerwaarde te ver "onder" zit, kan dat ook niet goed voor je zijn. (een zogenoemde "hyper"). Ik heb er nog even meer informatie bijgezocht:
http://www.diabetesfonds.nl/artikel/hypo-en-hyper-0

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Nee, geen goed idee. Teveel suikers, helemaal als je halfvolle melk gebruikt, daar zitten wel alle suikers in, maar minder vet.

Je eet sowieso vooral koolhydraten, probeer meer vet te eten, daar wordt je bloedsuiker ook stabieler door.
Ook als je wilt afvallen is dat belangrijk, doordat je meer vet gaat eten kan je minderen met koolhydraten. Doe dit rustig aan, zeker in jouw geval, dus niet ineens omschakelen.
Begin bijvoorbeeld met roomboter en 48+ kaas op brood, maar neem dan wel een boterham minder.

Als je melk wil drinken gaan dan voor volle Demeter melk, dat is minder bewerkt dan supermarkt melk.
(persoonlijk ga ik voor volle rauwe bio melk)

Alternatief maar ze geven wel een oplossing:
http://www.voedingisgezondheid.nl/Diabetes.html
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
kan je me uitleggen wat *demeter melk* is, buiten biologisch, wat betekent *demeter* ?
en als deze biologische melk veel beter is, waarom drink jij dan volle *rauwe* bio melk ?
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Demeter is een merk, naar mijn mening een van de beste biologische merken.
http://www.stichtingdemeter.nl/ Rauwe melk durft niet iedereen te drinken. Ik ben/was lactose intolerant. (ook volgens een arts)
Waarom ik het wel drink:
http://www.voedingisgezondheid.nl/melk.html
Ritsuka
11 jaar geleden
+ voor meer vetten toevoegen.
mensen zijn daar soms panisch voor.. waar koop je trouwens rauwe melk?
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Bij een biologische boerderij waar de koeien voornamelijk in de wei lopen, met vers gras gevoerd dus.
In de winkel mag het niet verkocht worden. Bij de meeste komt het rechtstreeks uit de grote tank en moet je zelf flessen of grote weckpotten meenemen.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
dank je wel voor alle informatie!

Andere antwoorden (4)

Afvallen is geen kwestie van dieeten maar van bewegen , diabetici moeten hun suikerpeil in de gaten houden fruit zit vol glucose en fructose die het lichaam omzet in suikers dus een dieet met fruit en melk kan gewoon omdat je om de dag normaal eet zul je voor de rest geen enkele problemen krijgen in verband met vitaminengebrek
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Het is een kwestie van bewegen en je eet patroon aanpassen.
Je zal miss geen vitamine gebrek krijgen, maar de suikers op die ene dan(ook de melksuikers) zullen hard aan komen en kan je suiker ontregelen!
Nee, dit zou ik niet doen.
Melk bevat suiker, fruit bevat vaak ook beste veel suikers, dus op de 'fruit & melk' dag krijg je last van hele sterke stijgingen en dalingen van je suikerspiegel. Een grote piek als je wat eet en drinkt, en even daarna daalt dit weer snel.
Dit is voor niemand gezond, en voor een diabeet al helemaal niet lijkt mij.

Daarnaast is het ook best eentonig. Volgens mij krijg je op die dag te weinig vezels binnen. Je krijgt wel vetten en eiwitten binnen, maar verder helemaa geen groente.

Je kunt beter iets gaan volgen als Clean Eating. Daarmee eet je elke dag gezonde, volwaardige voeding. Genoeg eiwitten, groentem vezels etc. Fruit hoef je niet zoveel te eten, meeste vitamines kun je uit je groente halen, als je veelzijdig eet.
En een dergelijke gezonde levensstijl (het is geen dieet) is ook veel beter als diabeet, want het zorgt voor een stabielere suikerspiegel.

Toegevoegd na 1 minuut:
En naast het gezondere eten uiteraard meer beweging en sporten invoeren voor een optimaal resultaat met gezonder worden (en afvallen).


Als je verder vragen hebt hierover, kun je altijd een reactie geven of PB sturen.
(Lees meer...)
Ritsuka
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
je heb het over ´clean eating´. ik denk dat ik dat al doe.
maak altijd eigen pastasaus van ´scratch´ met verse produkten.
ik eet verse groente, soms al gekookte bieten of bruine bonnen uit een pot en ´s zomers verse en anders diepvries spinazie (nee, niet à la creme). de rest maak ik zelf. niks voorgesneden dit of dat.
en zelf koken is zelf koken, vers.
Ritsuka
11 jaar geleden
goed bezig :)
doe ik zelf ook, en van die kant en klare dingen smaken nu ook gewoon niet lekker meer. Maar als je dus wilt afvallen, kunt je beter werken aan elke dag meer groente en eiwitten toevoegen aan je maaltijd. Werkt veel beter dan wat er in je vraag staat. En is ook gezonder.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
+ Echter, als ik dit lees zie ik zeer weinig vetten.
Als je weinig vetten eet is het aandeel (percentage) koolhydraten in je voeding hoog.
Dat klinkt tot niet logisch bij diabetes?
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
er zit wel iets meer dan geen/weinig vet in mijn di.eet. ik gebruik margarine (blue band) en halvarine (becel dieet), zonnebloemolie en olijfolie. eet ook regelmatig kaas, heb astma (2,5.jaar gestopt met roken) en hoest veel/diep en eet minder/geen kaas en drink minder/geen melk daarom. eet daardoor weer/meer worst op brood, nu dus saks (minder duur).
Ritsuka
11 jaar geleden
over vetten heb ik het inderdaad nog niet echt gehad.
Meer gezonde vetten toevoegen als avocado's en ongezouten noten etc is ook een goed idee.
Margarine en halvarine zijn naar mijn mening niet zo heel gezond. Liever echte boter. Olijfolie voor koken is wel redelijk, maar probeer ook eens kokosolie. Zonnebloemolie liever niet.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik doelde op het voedingspatroon dat Ritsuka gaf. Van astma weet ik niet veel, dat wist ik nog niet toen ik ergens anders over melk begon.
Rauwe melk geeft de problemen die gewone melk geeft vaak niet, maar hoe dat zit met astma weet ik dus niet. Je eet zelf wel wat vet, maar zeker niet veel. Hoeveel zou je een keer kunnen berekenen.
Ik gok dat je rond de 10% zit, eiwit zal 10 a 20 % zijn, koolhydraten 70 a 80%
Jammer dat je er niet bij zet of het hier gaat om diabetes met of zonder insuline. Bij diabetes is het van belang dat je, als je geen insuline gebruikt, je elke dag ongeveer evenveel koolhydraten neemt en verder gezond eet (dit ivm alle complicaties die je bij diabetes kunt krijgen). Als je insuline spuit en goed op de hoogte bent van het systeem en je gebruikt kortwerkende en langwerkende insuline dan zou het mogelijk kunnen zijn maar erg verstandig is deze manier van diëten niet. Sowieso heb je al helemaal geen melk nodig dus dat vind ik een vreemde keuze.

Afvallen als je diabetes hebt zonder insuline is van groot belang maar doe dat dan door ELKE dag minder te eten en niet de ene dag veel en de andere dag weinig en in overleg met een diëtist. Eigenlijk geldt dit ook voor diabetes met insuline, het is gewoon niet slim om bij diabetes de ene dag veel te eten en de andere dag weinig maar als het totaal aantal koolhydraten op beide dagen gelijk blijft maakt dat voor de diabetes niet zo uit.

Toegevoegd na 1 uur:
Na je aanvullen: absoluut NIET gaan doen, je spuit insuline en dan is het het belangrijkste dat je elke dag evenveel koolhydraten neemt en ik vermoed dat dat niet gaat lukken met alleen fruit en melk. Je kunt er dan beter voor kiezen om de koolhydraten gelijk te houden en te verminderen in vetten en dus meer bewegen maar ook dan moetje oppassen ivm je insulinegebruik.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
dat dacht ik dus al, vandaar mijn vraag, een diabeet hoort dagelijks van alles te eten maar met mate/matig... en dat is zoals bij iedereen die een overgewicht heeft het probleem `met mate´. ja natuurlijk meer bewegen, punt is, als je fysiek zo achteruit gaat dat alles op ´t gebied van beweging pijn doet, dan wordt dát steeds minder.
Bij diabetes is het aan te raden om elke dag een diabetesdieet te volgen. Voeding (op maat)die voor jou nodig is. De combinatie met afvallen kan, als dat bij jou nodig is. Een dietist adviseert je daarin. Als je bij diabetes wil afvallen heeft het geen zin om afwisselend melk & fruit te eten. Het is slecht voor je bloedsuikerregulatie. Door nu met aandacht een diabetesdieet te volgen ga je je nu goed voelen en je verkleint de kans op complicaties. Dat heb je met je eigen voeding zelf in de hand. Afvallen in combinatie met diabetes vraagt speciale aandacht. Het is goed te doen!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding