Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe wordt loonheffing berekend?

Als je meer als 1 baan hebt, mag je bij 1 werkgever de loonheffingskorting toepassen.
maar hoe wordt nou de loonheffing berekend?
Is dit volgens de witte maandtabel?
En heeft het BT percentage hier iets mee te maken?
Als je dus in de bt klasse van 42 zit, betekend dit dan dat van je bruto (normale) maandloon 42 procent wordt ingehouden?
Of moet er gekeken worden naar de tabel en daar het bedrag uit de tabel 'geen heffingskorting' van het bruto loon worden afgetrokken en is dat het Netto loon?

Ik heb reeds verschillende "deskundige" gevraagd maar het antwoord is telkens anders..

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
3.4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

De op je loon ingehouden loonheffing is eigenlijk een voorheffing op een deel van je totale inkomen, in dit geval het loon dat je van je werkgever ontvangt. De definitieve berekening van de te betalen loonbelasting en premies vindt plaats als je een formulier voor de inkomstenbelasting invult. Daarbij wordt met al je inkomsten (loon, maar ook andere inkomsten) rekening gehouden en berekend hoeveel je werkelijk moet betalen. Of je nog moet bijbetalen (of iets terugkrijgt) hangt dan mede af van de al betaalde maandelijkse loonheffing op je loon en je eventuele maandelijkse voorlopige teruggaaf van de belastingdienst.

De berekening van de te bepalen hoeveelheid loonheffing gaat in een aantal stappen.

Tel alle belastbare bestanddelen van je loon bij elkaar op.

Vervolgens trekt je van de bovenstaande opgetelde bestanddelen af de eventuele ingehouden wao-gatpremie, pensioenpremie, vutpremie, excedentpremie, anw-gatpremie en de bruto ingehouden bedragen aan spaarloon, pc-privé, ingehouden ziektedagen e.d. Het bedrag wat overblijft noemt men het SVW-loon.

Bent je verplicht verzekerd voor het ziekenfonds dan moet je de premie die je werkgever aan het ziekenfonds betaalt optellen bij het SVW-loon. Daar trekt je vervolgens je betaalde premie WW weer vanaf.
Het bedrag wat overblijft is de grondslag voor de berekening van de te betalen loonheffing, aangeduid als loon voor de loonheffing of fiscaal loon.

Hoeveel loonheffing je precies moet betalen kan je op verschillende manieren bepalen

verder zie link
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
altijd loon heffingskorting laten toepassen op de baan waar je het meeste verdien , maar doe je dit niet dan krijg je dat altijd nog terug van de belastingdienst;-)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding