Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (3)

Aan zijn schuldeiser, uiteraard.

Toegevoegd na 52 seconden:
De Nederlandse staat leent met regelmaat geld van geldschieters, aan deze geldschieters wordt het geld met rente terugbetaald.

Toegevoegd na 2 minuten:
"Staatsobligaties worden gekocht door mensen of organisaties die geld 'over' hebben. Over het geleende wordt een rentevergoeding betaald, die bij staatsobligaties ook gewoon rente wordt genoemd. Ooit vergoedde men die rente middels, met de obligaties meegeleverde, coupons.

In Nederland leent de overheid ook direct bij de pensioenfondsen. Door geld van de pensioenfondsen te lenen komt de rente die de overheid over de staatsschuld moet betalen ten goede aan het pensioenfonds. Aangezien de middelen in de pensioenfondsen eigendom zijn van de toekomstige pensioentrekkers en niet van de staat, is er geen verschil in de verplichtingen van de staat naar die pensioenfondsen, vergeleken met andere geldverstrekkers. De staat dient gewoon de overeengekomen rente te betalen en de schuld aan het einde van de looptijd terug te betalen. In hoeverre pensioenfondsen beleggen in staatsobligaties beslissen ze volledig zelf. De staat heeft hierin geen zeggenschap.
Er is vaak een strijd over waar een eventueel begrotingsoverschot naartoe moet. Aangezien de te betalen rentevergoeding over een bestaande schuld vrijwel altijd hoger is dan de te ontvangen vergoeding over bespaarde gelden is aflossing van de bestaande schuldverplichtingen voor de hand liggend. Dat is ook het beleid geweest in de jaren waarin de staatsschuld daalde."
(Lees meer...)
rose
13 jaar geleden
Als je geld uitleent wil je het terug dat dat is wat de schuldeisers willen en natuurlijk rente over dat geld. Wat ze er mee doen waarschijnlijk weer uit lenen. De nederlandse staat leent geld van alle grote geldschieters pensioenfondsen banken en particulieren beleggers. enz
(Lees meer...)
ronron1212
13 jaar geleden
Dat is niet een instelling.

Dat zijn allerlei instellingen en allerlei mensen die
aan de staat geld geleend hebben.
Dat geld moeten ze natuurlijk terug krijgen,
met rente.
Wat ze er daarna weer mee doen, mogen ze dan
zelf weten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding