Vlak na de oorlog kon je bij gebrek aan een ijskast, ijsblokken laten bezorgen. Waar kwamen die vandaan?
-uit een ijskelder. Heel ouderwets, verwacht ik eigenlijk niet, maar misschien op enkele plekken toen nog in gebruik.
Ook was het mogelijk om in een " koelhuis" ( groot diepvrieshuis ) ruimte te huren.
De techniek voor diepvries was er al, lang voordat elk huishouden zijn eigen koelkast met diepvries had.
Bederfelijke waar werd ingezouten of voortijdig gekookt. Zoals melk. Dat werd, zeker in de zomermaanden, direct gekookt nadat het gekocht was.
Je kocht je eten vers, dus hoefde je ook ingevroren diepvriesgroenten niet voor ontdooien te behoeden. Mocht je toch een keer behoefte hebben aan ijsstaven (bruiloft of 50-jarig huwelijksfeest, wat vaak thuis werd gevierd), dan kon je een halve staaf bij de visboer halen. :)
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.