Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom was het parool illegaal in WOII?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
656
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Dat was toch een verzetskrant die niet uitgegeven werd door de Duiters?
ronron1212
9 jaar geleden
De verzetskrant en daarom verboden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Deze krant is ontstaan uit de Verzetsbeweging en dat kon de Germaan niet zo bekoren en die was toen de baas in NL.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Het_Parool
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Gebruik de goede benaming. Germanen duiden op mensen die een bepaalde taal spreken rond het jaar nul! Met de Germanen wordt een verzameling volkeren en stammen aangeduid die rond het begin van onze jaartelling een Germaanse taal spraken. Het is dus primair een linguïstisch begrip. Een Germaan was een spreker van een Germaanse taal. De Germaanse talen behoren tot de Indo-Europese taalfamilie. Destijds woonden Germanen in Scandinavië en op de Noord-Europese Laagvlakte.
Na de Duitse machtsovername in 1940 in Nederland werd de bestaande pers gemuilkorfd. Doel van de bezetter was de informatievoorziening in Nederland te controleren, door alleen publicatie van de Duitsers welgevallig nieuws toe te staan. Als reactie hierop ontstonden na verloop van tijd ondergrondse (tijdens de bezetting dus illegale) kranten waarvan het Parool er één was. Zij onttrokken zich aan de Duitse censuur en waren daarom naar de toenmalige maatstaven illegaal.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding