Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe is het liberalisme in Nederland ontstaan?

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
1.4K
Antoni
8 jaar geleden
Je vindt hierover uitgebreide informatie op http://nl.wikipedia.org/wiki/Liberalisme_in_Nederland, http://nl.wikipedia.org/wiki/Liberalen_(19e-eeuwse_stroming) en http://nl.wikipedia.org/wiki/Liberalisme.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Het liberalisme ontwikkelde zich voor het eerst in de 17e eeuw, toen grote onderzoekers als Newton, Pascal en Gallilei het bestaan van natuurwetten ontdekten. Daardoor ontstond de gedachte dat ook de mens een bepaalde logische structuur bezit en zich volgens bepaalde wetmatigheden ontwikkelt. Met name de opvattingen van John Locke hebben het ontstaan van het liberalisme beïnvloed. Hij was van mening dat de mens van nature volkomen vrij is om naar eigen wens over eigen persoon en bezit te beschikken. Met het ontstaan van de (politieke) maatschappij was ieder mens gedwongen dit recht in handen van de gemeenschap te geven. Hij is vanaf dat moment verplicht zich aan de wetten van die gemeenschap te houden (zijn volkomen vrijheid dus op te geven), maar blijft volledig vrij voor zover de gemeenschap niet door middel van wetgeving in zijn handelen voorziet. Uit dit natuurrechtdenken ontwikkelden zich in de 18e eeuw in heel West Europa, waaronder Nederland, de liberale theorieën over de grondrechten van de mens en de daarmee samenhangende meest gewenste regeringsvorm.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding