Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (3)

deze kaas heeft een laag smeltpunt, en zal dus bij kamertemp of iets hoger al smelten. zolang je het koud bewaart word dit smeltpunt niet bereikt
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik zie ook geen bronvermelding ofzo....
Walter Gerber en Fritz Stettler, twee Zwitserse zuiveldeskundigen, vonden in 1911 de smeltkaas uit na diverse pogingen om Emmentaler kaas (zonder koeling) langer houdbaar te maken.
Als geraspte of fijn gemalen kaas verhit wordt tot boven de 70 graden Celsius dan smelt de kaas. Als de gesmolten kaas daarna af zou koelen ontstaat er een taaie massa, maar door het toevoegen van water en smeltzouten kan dit voorkomen worden. Er ontstaat dan - afhankelijk van de hoeveelheid water die het mengsel bevat - smeltkaas (met weinig water) (die net zo stevig is als belegen Goudse kaas) of (smeerbare) smeerkaas (met meer water).
De smeltzouten (o.a. polifosfaten en citraten) zorgen er voor dat de kaasmassa homogeen (gelijkmatig) wordt. Die zorgen er voor dat de eiwitten opzwellen, ze emulgeren het vet en reguleren de zuurgraad.
(Lees meer...)
Amadea
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dus er is weldegelijk aan 'geknutseld' ?? Is het niet heel chemisch dan of valt dat wel mee ???
Alle kaas smelt als je het verwarmt. smeltkaas heeft een lager smeltpunt , en daardoor vindt het proces sneller plaats .
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding