Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kan een Ruimtetelescoop foto's van planeten maken als die ster zo fel is?

Er staat op verschillende sites dat er methodes worden gebruikt om de aanwezigheid van een planeet te weergeven, omdat de ster te fel is.

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
882

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Eigenlijk hetzelfde als zoals jij zou doen als je de corona van de zon fotografeert tijdens een zonsverduistering. Je plaats een plaatje dat het licht van het te fel stralende object tegenhoud.
Een camera die uitgerust is met een plaatje wordt een coronograaf genoemd.
In principe kan dit ook vanaf de aarde maar een ruimtetelescoop heeft geen last van de dampkring en kan daardoor planeten zien die kleiner zijn en dichter bij de ster staan dan vanaf aarde mogelijk is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Het mechanisme is eenvoudig omdat je alleen de ster maar hoeft af te dekken omdat de ster de planeet overschijnt. Het probleem is dat een planeet zo klein is dat hij bijna niet te zien is. In de bijgevoegde link is een directe foto van een exoplaneet gemaakt door de 8-meter Gemini South telescoop in Chili
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding